Wijnproeverij De Kleyburg – Hoe proef je wijn?

Nee, zo proef je natuurlijk geen wijn 😉 Maar hoe dan wel? Wij leggen het je kort uit in een paar simpele stappen. En onthoud, oefening baart kunst 😉

In de basis draait het om 3 stappen:
1. Kijken
2. Ruiken
3. Proeven

We nemen alle stappen kort met je door zodat we de basis voor deze wijnproeverij met je hebben gelegd.

Stap 1: Kijken

Het is belangrijk om eerst naar de wijn te kijken. Wat observeer je allemaal?
– Kleur
– Helderheid (troebel tot zeer helder)
– Viscositeit oftewel de “tranen van de wijn”
– Intensiteit

Het beste kijk je naar de wijn tegen een witte achtergrond aan.

Kijken naar wijn geeft je al heel veel informatie over de wijn en is belangrijk om te bepalen wat de conditie is van de wijn. Als voorbeeld: Een witte wijn die heel donker geel van kleur is en zelfs tegen bruin aan kan mogelijk aan veroudering onderhevig zijn. Wijnen verkleuren namelijk als ze ouder worden, dit is heel normaal. Maar is dit een wijn die 3 jaar oud is en niet in houten vaten is opgevoed dan is de kans groot dat je wijn geoxideerd is en dus niet meer lekker. Zo’n fles mag je terugbrengen naar de winkel of terug sturen naar de ober als je in een restaurant bent.

De “tranen” van de wijn oftewel de viscositeit kennen we allemaal. Je laat je wijn door je glas heen walsen en ziet de wijn weer terug je glas in glijden. Hoe meer alcohol of suiker in de wijn zit hoe dikker de tranen zijn. Dit zegt dus verder niet over de kwaliteit van de wijn of dat deze beter zou zijn. Maar zie je hele dikke tranen dan weet je nu wel waar dit door komt. Mogelijk ruik of proef je dit straks ook terug dus neem je visuele waarnemen mee naar de volgende stap, het ruiken!

Stap 2: Ruiken

Je kent het vast wel, je mag in een restaurant van de ober de fles wijn keuren. Dan herken je vast ook wel dat bijna iedereen na het proeven zegt: Ja hoor, hij is lekker.

Het grappige hiervan is dat de beoordeling “lekker” totaal niet relevant is bij deze keuring. Het gaat er namelijk om of de wijn die je hebt besteld in goede conditie is. En bij het onderdeel ruiken ga je dus eerst beoordelen of de wijn een defect heeft. Defecten die je zou kunnen ontdekken:
– Kurk (muf)
– Zwavel (rotte eieren)
– Azijnsteek (lijmachtig)

Als je dit constateert dan adviseren wij je om een nieuwe fles te laten openen. Deze defecten ontstaan door verschillende redenen tijdens de bereiding van de wijn of de botteling. Wijn is een heel kwetsbaar product waar veel zorg en hygiëne bij komt kijken. Deze defecten zijn in principe niet schadelijk voor de gezondheid maar beïnvloeden natuurlijk wel de wijn op een negatieve manier waardoor het drinken ervan niet meer plezierig is.

Ruiken moet natuurlijk vooral een plezierige aangelegenheid zijn en dat is het gelukkig bijna ook altijd wel. Door de alcoholische vergisting ontstaan er aroma’s van bijvoorbeeld andere fruitsoorten zoals perzik, aardbei, banaan, etc etc. Maar door wijn een periode in een houten vat te bewaren ontstaan en ook geuren en smaken. Zo kun je iedere wijn uniek maken. Ook het gebruik van verschillende gist soorten heeft invloed hierop.

Oké, nu gaan we echt aan de slag. Ruiken doe je in 3 stappen:
1. Ruiken
2. Walsen
3. Ruiken

Bij de eerste keer ruiken zorg je dat de wijn nog niet in beweging is geweest. Vervolgens wals je de wijn door het glas waardoor je eigenlijk een beetje zuurstof toevoegt aan de wijn. Zuurstof werkt als een accelerator als het gaat om het vrij laten komen van geuren. Probeer het maar eens, bij de tweede keer ruiken merk je dat je de wijn en dus de aroma’s veel beter ruikt. Oh ja en als je gaat ruiken, zorg dan dat je je neus in het glas steekt en niet erboven laat hangen. Door de vorm van het glas blijven de aroma’s grotendeels in het glas zitten en snuif je deze het beste op door je neus echt in het glas te stoppen.

En? Wat ruik jij allemaal in deze wijn?

Gebruik gerust dit Aromawiel om je te helpen bij het ontdekken van de aroma’s.

Stap 3: Proeven

En dan eindelijk is het moment daar, we mogen de wijn gaan proeven!

Neem een slok wijn in je mond, niet te veel maar ook niet te weinig. Niet meteen doorslikken!

We gaan eerst nog even slurpen voordat we het vergiste druivensap door gaan slikken. Slurpen is eigenlijk een soort walsen maar dan in je mond. Door te slurpen voeg je zuurstof toe aan de wijn en je zult hierdoor merken dat er heel veel smaken in je mond vrijkomen. Een totaal andere beleving dan wanneer je gewoon zo hop, de wijn doorslikt. Laat de wijn ook echt even rond gaan in je gehele mond zodat je zeker weet dat alle smaakpapillen in je mond verzadigd zijn met wijn. Na een paar seconden slik je door of spuug je de wijn in een spittoon.

Maar ja, waar let je dan nu op?
– Zoetheid
– Zuren
– Bitters (Tannine)
– En nog een paar andere dingen maar dit is voor de basis voldoende

Zoet en zuur kennen we allemaal wel maar Tannine is minder bekend. Dit stofje is belangrijk om de wijn structuur en body te geven maar ook is het een natuurlijk conserveringsmiddel. Tannine zit van nature in de pitten, steeltjes en schillen van de druiven. Het geeft een stroef mondgevoel en soms is het nodig om wijnen langere tijd te bewaren zodat de Tannine kan rijpen. Na verloop van tijd wordt de Tannine zachter en is de wijn drinkbaar. Hier staan bijvoorbeeld Barolo wijnen om bekend, die soms wel 20 jaar moeten rijpen voordat de wijn goed drinkbaar is. Maar dan heb je ook wel echt een knaller van een wijn!

We hopen dat je hiermee de basis van het wijnproeven te pakken hebt. Op deze manier kun je wijnen echt gaan leren ontdekken. Weet dat deze procedure niet de gehele fles zo doorgaat. Dan wordt het ook wel heel vermoeiend om wijn te drinken 😉 Het is vooral iets wat je doet bij het openen en beoordelen van de wijn. Daarna ga je gewoon lekker genieten van een glas goede wijn.

Sante!